Майкл і Эма Холмс даўно марылі аб набыцці новага дома. Але па розных прычынах доўгі час не маглі парадаваць сябе купляй. То не падыходзіла месца, то не падабаліся ні дом, ні яго планіроўка, то занадта вялікая была цана пабудовы.

Нарэшце яны даведаліся, што паблізу горада Эйбингтон ў графстве Оксфардшыр (Англія) выстаўлены на продаж дом, пабудаваны ў 60-х гадах XX стагоддзя. Будучых гаспадароў задавальняла ў www.postroil.com усё, а галоўнае — яго архітэктурны стыль, ад якога Майкл і Эма былі ў захапленні. Яны зразумелі, што стаіць дом ледзь-ледзь перабудаваць, і ён будзе зручным для ўсіх. Майкл быў у такім добрым настроі, што прама ў машыне накідаў на паперы будучыя www.postroil.com і прапановы па яго вонкавым аздабленні.

Трэцяе крыло Муж і жонка Холмс нанялі архітэктара, які выразна ішоў першапачатковым накідам Майкла і дапоўніў праект побач разумных творчых ідэй. Потым праект перадалі на ўзгадненне ў арганізацыю, які курыруе будаўніцтва.

Пасля пераадолення ўсіх бюракратычных перашкод Майкл і Эма прыступілі да рэканструкцыі дома. Самы вялікі аб'ём работ быў выкананы пры ўзвядзенні новага — трэцяга яго крыла. Сцены прыбудовы, як і ўвесь дом у цэлым, склалі з прыроднага каменя, у дадзеным выпадку — з вапняка. Цокаль па ўсім перыметры дома абліцавалі цэглай, што надало будынку выгляд сучаснага www.postroil.com. У адзіным архітэктурным стылі выканалі ўсе вокны, якія да перабудовы былі разностильными і гэтым псавалі знешні выгляд дома. Новая прыбудова дазволіла павялічыць жылую плошчу, што асабліва парадавала дзяцей Майкла і Эмы.

Першапачаткова меркавалася зрабіць дах з сучаснай чарапіцы, але выдаткі на яе здаліся забудоўшчыкам занадта вялікімі. Яны знайшлі не менш якасную, прыгожую керамічную чарапіцу www.postroil.com, якая апынулася ў 3,5 разы танней названай у праекце. Заказчыкі пагадзіліся з меркаваннем архітэктара аб неабходнасці ўстаноўкі вялікай колькасці дзвярэй і не памыліліся — гэта забяспечыла цудоўную вентыляцыю www.postroil.com. Як правіла, у ангельскіх дамах на першым паверсе вельмі сыра і холадна, так як падлогі выкладзеныя з прыроднага каменя і практычна па грунце. Але сучасныя тэхналогіі дапамаглі вырашыць і гэтую праблему — будаўнікі ўсталявалі сістэму ацяплення ў падлозе ва ўсіх пакоях першага паверха.

Трэцяе крыло
Унутраная планіроўка памяшканняў некалькі адрозніваецца ад традыцыйнай. Звычайна кухня і так званы «гасцявы» туалет размешчаны ў зоне, прылеглай да галоўнага ўваходу. Тут жа гэтыя памяшканні знаходзяцца з процілеглага боку ад яго. У іх ёсць уваход са двара.

З невялікай пярэднім пакоі можна прайсці ў хол або гасціную. У ёй сям'я збіраецца, каб адпачыць, паглядзець тэлевізар ці проста пасядзець ля каміна. Паміж сталовай і кухняй няма перагародкі, што робіць абодва памяшкання больш прасторнымі. З кухні можна таксама патрапіць у пакой, дзе ўстаноўлена тэхнічнае абсталяванне, а побач размешчаны туалет.

Увесь першы паверх аднаго крыла дома цалкам займае прасторная гасцёўня, з якой можна прайсці ў сад. Вялікія памеры яе дазваляюць запрашаць вялікую колькасць гасцей, што для мужа і жонкі Холмс — справа звыклая.

На другім паверсе ў сярэднім крыле знаходзяцца дзве прасторныя пакоі для гасцей. Спальні гаспадароў і ванная пакой займаюць левае крыло дома прыбудаваны, а правае аддадзена падрастаючаму пакаленню — тут дзве дзіцячых і ванная. Усе пакоі аб'ядноўвае прасторная галерэя. У кожнай дзіцячай ўладкованыя невялікія убудаваныя шафы.

Вокны ў доме размешчаны так, што ў дзённы час у ім асвятляецца амаль кожны куток. Арыгінальна ўладкованыя вокны ў спальні гаспадароў. Яны знаходзяцца на такой вышыні, што цікаўнаму воку не відно нічога, акрамя столі. І ў той жа час яны выконваюць сваю галоўную функцыю — прапускаюць досыць святла ў памяшканне. Светлавы люк над лесвіцай дазваляе сонечным прамяням пранікаць не толькі ў галерэю другога паверха, але і ў хол, размешчаны ніжэй.

Трэцяе крыло

У інтэр'еры дома няма нічога вычварнага: усё проста, практычна, але і прыгожа. Прыкладам можа служыць лесвіца. Лёгкія балясы падтрымліваюць традыцыйна выкананыя парэнчы. Дэкаратыўныя накладкі ўпрыгожваюць косоуры, раскладкі з галтэль апраўляюць праступі, абзы і тарцы якіх скругленыя. Лесвіца з усімі дапаўненнямі выглядае як адзінае цэлае.

Вялікую ўвагу муж і жонка надалі ландшафтным дызайне. Пачалі з таго, што вымостили двор вакол дома і дарожкі. Каб выканаць гэтую працу, ім прыйшлося перанесці на іншае месца невялікі сад, які размясцілі тэрасамі ззаду дома. Перад домам зладзілі газон. Пры гэтым варта было ўлічваць тыповыя для акругі па традыцыі дэкарыравання ўчастка, так як за гэтым строга сочыць мясцовая адміністрацыя.

Праз васемнаццаць месяцаў пасля куплі дома сям'я Холмс заехала ў сваё новае жыллё. Нягледзячы на тое, што Майкл і Эма панеслі значныя выдаткі, яны лічаць, што набыты дом — зручны і прыгожы і служыць дастатковым апраўданнем падобных выдаткаў.

Па матэрыялах часопіса "ДОМ"